kranjska_2020

Kranjska klobasa

Gurmanska kraljica iz asortimana poltrajnih izdelkov je Košaška Kranjska klobasa, narejena po tradicionalnem receptu iz kulinarične zakladnice Slovenije. Je najbolj cenjena in najbolje prodajana klobasa te vrste na slovenskem tržišču, na ocenjevanjih večkrat nagrajena z zlato medaljo. Narejena iz najkakovostnejših kosov svežega mesa, dodali smo ji le sol, poper in česen. Navodilo za pripravo: Kranjsko klobaso damo v vrelo vodo in jo pustimo vreti 8 minut, nato jo odstavimo in serviramo.

V ponudbi:

Kranjska klobasa Kranjska klobasa
id 10102067 10102014
gramatura 240 g cca. 1 kg
pakiranje KA KA
transportna 2,16 kg 4 kg
rok trajanja v dnevih 40 40

 

Kranjska nekoč …

Kranjska klobasa se je razvila še v času avstro-ogrske monarhije, z začetka 19. stoletja. Izvira z območja Gorenjske, od koder se je prek osrednje Slovenije razširila po Sloveniji kot sestavni del menija ob svečanih in pomembnih dogodkih. S kranjsko klobaso se je spoznal in jo tudi pohvalil cesar Franc Jožef, omenjena je tudi v številnih starih kuharskih knjigah, Slovenci pa so jo med izseljevanjem ponesli naokrog in jo naredili prepoznavno tudi v svetu.

… in danes

Danes za promocijo prave Kranjske klobase skrbi gospodarsko-interesno združenje proizvajalcev Kranjske klobase, ki deluje od leta 2005 in združuje enajst certificiranih proizvajalcev tega vrhunskega izdelka, med katerimi so tudi Košaki TMI. Združenje kot najpomembnejšo vlogo izpostavlja nadzor nad kakovostjo Kranjske klobase in promocijo te slovenske kulinarične specialitete, ki jo vsi certificirani proizvajalci enotno označujejo z logotipom “Kranjska klobasa-zašpiljeno dobra” in nacionalnim znakom “geografska označba”. Vsi proizvajalci proizvajajo Kranjsko klobaso po natančno predpisani recepturi in potrjenem proizvodnem postopku.